3D Modelleme Yöntemi Nedir, 3D Tasarım 2022

3D Modelleme konusunu sizlere anlatmanın zamanı gelmişti. 3D Tasarım Teknolojinin faydalarından yararlanmadığımız gün neredeyse hiç yok. Yeri geliyor yapay zekâ ile olan bitene şaşırıyoruz, yeri geliyor teknolojik aletleri kullanırken yaşadığımız çağa hayret etmekteyiz. Dumanla haberleşme denilen bir çağdan geçtiğimizi düşünürsek çalışmaların buraya kadar geleceğini hayal bile edemezdik.

Yıllardaki rakamların artışa geçmesi ile yaşantımızdaki teknolojiler de bir o kadar hız kazanmaktadır. Bu hız kazanan alanlardan biri 3D Modelleme yöntemidir. 3D modelleme yöntemi aracılığı ile tasarlanan çalışmaları 3 boyutlu olarak görebiliriz ve böylece dilediğimiz her noktadan göz atma olanağını olacaktır.

3D modellemenin kullanım amacını incelediğimizde, birden çok değerlendirme görmekteyiz. Örneğin; üretim ve 3D sunum. Üretim çalışmalarında 3D modelleme yöntemi uygulanacak ise burada söz konusu görsellik, öncelik olmamaktadır. Asıl mantık teknik özellikler, boyutlar ve müsamahadır. 3D Rendering, render’ın Türkçe anlamı ‘tanıtmak, derlemek’ anlamlarına gelir.

Çizdiğimiz sahnedeki nesnelerin tüm ölçümlerin yapılıp en sondaki sunuş kademesine gelmesi manasında kullanılır açıkçası bir anlamda projenin final aşamalarından biridir. Burada mühim olan görsellik, anlatım, ilgi çekicilik, dikkat çekmek ve dahası araştırmanın albeni kısmıdır.

3D Modelleme, çoğu zaman kullanan kişi tarafından el ile düzenlenirken bazı hallerde kendiliğinden de yapılabilir. Otomatik olarak tasarlanan 3D modellemeler daha önce yapılmış belirli algoritmaların sisteme otomatik olarak kaydedilmesi ve sonrasında benzer değerlerin korunmasıyla yapılan bir formüldür. 3D Tasarımlar, üretim, çizim, mimari ve tıp alanı gibi pek çok çalışma alanına sahiptir.

3D Modelleme Hangi Alanlarda Kullanılır?

3D modelleme yöntemi, hem iş hem özel sektörde insanlar için mühim bir seviyededir. Yalnızca iş kavramında değil hobi olarak yaptığımız çalışmalarda da 3D modellemenin faydalarından yararlanıyoruz. Bilhassa eğlence alanı, 3D modellemenin çok istek gördüğü alanlardan biri olarak insanoğlunun karşısına çıkıyor. Çizgi filmler, video oyunları, animasyon filmleri ve daha pek çoğu… Reklam verenler bildirilerini göndermek için ya da bir ürün ve servisin öne çıkması için de 3D modelleme yönteminden yararlanıyor.

Bir yapıtın 3 boyutlu tasarımı, nesne ayrıntılarını daha iyi görüntülenebilir yapar böylece müşteri akımı daha güvenli ve bilinçli olacaktır. Ürün hakikaten üretilmeden önce bile modeller oluşturulabilir böylece ürünün neye benzeyeceği gibi ayrıntılar alıcıya önceden hizmetine sunulur, sonradan ortaya çıkacak tatsız olaylar engellenmiş olacaktır. 3D modelleme yönteminin hizmet verdiği alanlardan bir diğeri de mimarı yapılardır. Doğrusu yüzdelik dilimde en çok dilimlerden birini alan da bu mimari eserlerdir.

Ücreti masraflı bir bina inşa edeceksiniz, İnşaat esnasında yapacağınız bir ufak hata dahi tüm projenin yok olmasına sebep olabilir dahası orada yaşamakta olan insanların yaşamını tehlikeye sokabilir. Örneğin; gündemimizden hiç çıkmayan ve her an dehşetini ensemizde yaşatan Deprem gerçeği gibi.

Bina dış görünüşünün yanı sıra depreme dayanıklı, sapasağlam olmalı ve bunun için de gereken teknik tasarlamalar yapılmalıdır. Yapılacak binanın 3 boyutlu olarak görülerek alakalı teknik ayrıntıların yapılması bu noktada önem arz ediyor. Bu 3D modelleme sayesinde inşaatın hangi bölgesinde bozukluk olduğu ya da neresinde noksanlar olduğu gibi önemli öğeler görülmüş olur.

Yapılan hataların görülmesi bakımından da mükemmel bir örnektir. Böylece inşaatı yapanların hem maliyet manasında hem de süre anlamında tasarruf etmiş olacaklardır. Bu da beraberinde pozitif sonuçlar doğuracaktır. 3D modellemenin kullanım çalışmalarından bir diğeri de oyun imalatıdır. Oyunları daha çekici ve gerçekçi duruma getirmek için kullanılır.

Artık yaşamı o kadar 3 boyutlu yaşar olduk ki oyunlarda bile istediğimiz tat gerçekçi biçimler; -mış gibi değil gerçek gibi hayatı sürdürmeyi öncelik ediyoruz. 3 boyutlu modelleme yöntemi ve animasyonla yaşamımızın artık her alanında yer almaktadır. 3D modellemenin kullanıldığı çalışmalardan biri de tıp sektörüdür. Tıp alanında edinilen 3D modellemeler sayesinde pek çok hastalığın tanısında ve tedavisinde rol oynamaktadır.

3D Tasarım Nedir

Nesneleri üretmenin süreci hayal etmek ile başlamaktadır. 3D tasarım ile aklınıza gelen 3D mesela 3 Dimension (3 boyutlu) çalışmaları gerçek bir tecrübe ile görebilirsiniz. Bu 3 boyutlu koşulları sizlerin hizmetine sunan ise 3D tasarım programlarıdır. Peki, 3D Tasarım Programları Nelerdir, Aşağıdaki listeye göz atarak bilgi edinebilirsiniz.

3D Tasarım Programları
3D Tasarım Programları

SketchUp

En çok beğeni toplayan 3D yazılımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Hem ücretli sürümü hemde ücretsiz sürümü mevcuttur. 3. kişi eklentilerini destekliyor ve çok yönlü biçimlerde yüzey modellemelerine imkân sağlıyor. Bu program Windows ve Mac işlemci sistemleri için uygundur.

FreeCAD

3D tasarım programlardan bir diğeri de FreeCAD’dir. Objeleri herhangi bir uzanımda tasarlamak için kullanılır ve parametrik bir yazılımdır. Parametrik olması, tasarımın eski haline dönerek parametrelerini basitçe değiştirmenize imkân sağlamaktadır. Bu program Windows, Mac ve Linux gibi işletim sistemlerini kullanmaktadır. 3D oyun şemaları, mimari planlarda, animasyon modelleri ve endüstri çalışmalarında hizmet veren bir 3D tasarım örneği olarak hayatımızda yer edinmektedir.

MeshMixer

3 boyutlu baskı için uygun 3D tasarımlar yapmanıza imkân sağlar. Bir tasarımı sıfırdan oluşturmak için de oldukça yararlı bir yazılım programıdır. Programın 3D baskı için ayrılmış bir bölümü de var böylece tasarımınızdaki sorunları kontrol etmek ve tasarımınızın baskı aşamasına geçip geçmediğine kontrol etmek için de işe yarar bir bölüm. Ücretsiz bir yazılım programı olarak kullanabilirsiniz. Bu programın işletim sistemi Windows, Mac ve Linux’tur.

SolidWorks

SolidWorks, en tanılan 3D yazılımlardan birisidir. Kullanıcı sevdalısı ve 3D tasarım denilince ilk akla gelen yazılımlardan birisidir. PDF rehberleri, eğitici videolar gibi destekler sağlıyor böylece kullanım basitliği açısından kullanıcıya yardımcı olmaktadır. Bu yazılımın işletim sistemi Windows’tur.

Bu yazımızda siz sevgili okurlarımıza 3D Modelleme konusunu anlatmaya çalıştık. Soru ve görüşleriniz için yorum yazabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Photo of author

Bilgilarus

2021 tarihinden bu yana doğru bilgiler ile siz değerli ziyaretçilerimize faydalı olmak adına çalışmaktayım. Mevla imkan verdiğince çalışmaya devam edeceğiz. Selam ve Dua ile.
Yorum yapın