Bodrum Papatyası Bakımı ve Çoğaltması Nasıl Yapılır *2021

Bodrum Papatyası, Mart ve Kasım aylarında açan beyaz ve mor renkli bir çiçektir. Aslın da sık olarak gördüğümüz bu çiçek daha çok park ve bahçelerin düzenlemelerinde kullanılmaktadır. Üstelik Bodrum Papatyası saksıda da yetiştirilebilmektedir. Bodrum Papatyası Bakımı kolay olduğundan bahar aylarında en çok tercih edilen çiçeklerden birisidir.

Bodrum Papatyası Latince adı: Osteospermum Ecklonis.

Bitki Familyası: Asteraceae.

Anavatanı: Güney Afrika.

Grup ve Mekan: Mevsimlik Çiçekler ve Dış Mekan.

Bodrum Papatyası Bakımı Nasıl Yapılır

Bodrum Papatyası Bakımı Nasıl Yapılır?

Bodurum Papatyası Bakımı, diğer çiçek türlerine göre oldukça kolaydır. Farklı renkleri ve göz alıcılığının yanı sıra bakımının son derece basit oluşu ile çok sık tercih edilmektedir. Bodrum Papatyası bakımı kısaca şu şekildedir;

  • Hafif havadar ve mineralli toprak seçimi yapılmalıdır.
  • Aşırı su sevmediğinden dolayı fazla sulamak zararlı olabilir. Kararında su vermek yeterlidir.
  • Serpilme döneminde çiçeği düzenli sulamalı ve gübrelemeyi eksik etmemelisiniz.
  • Çiçeğin yeniden açmasını istiyorsanız Bodrum Papatyası kuruyan çiçeklerini toplamayı unutmamalısınız.
  • Bolca güne ışığı ve iyi direne edilmiş toprağı olduğundan emin olduktan sonra değmeyin keyfine. 🙂

Bodrum Papatyası Çoğaltma İşlemi Nasıl Yapılır?

Aktif bir şekilde tohum vermediğinden dolayı Bodrum Papatyası Çoğaltma işlemi zordur. Fakat alınabilecek tohumları varsa tohumlar ilk bahar başlarında toprağa serpilmeli ve aşırı don gibi durumlara karşı önlem alınmalıdır. Baharın gelmesiyle ve havaların ısınması ile birlikte saksılara serpilen tohumlar güneşe çıkarılmalıdır. Güneş ışığı gören tohumlar filizlenmeye başlayacaktır. Yeteri kadar büyüyen filizler saksıdan alınıp bahçeye dikilebilir.

Bodrum Papatyası Tohumdan Yetiştirme işlemlerinden bir diğer yöntemi de çelik yöntemidir. Çilekli olmayan dallarını keserek ve altındaki yapraklarını temizleyip toprağa gömerek çoğaltılabilmektedir. Bu yöntem ile yaklaşık 1 ay gibi kısa bir sürede toprakta köklenmeye başlamaktadır. Buna nazaran zaten kendiliğinden üreme yeteneğine sahip olan bu çiçek uzayana kollarını toprağa gömüldüğünde yine kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.

Bodrum Papatyası Çoğaltma

Bodrum Papatyası Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bodrum Papatyası Tohumu, ekiminde saksının boyutu oldukça önemlidir. Bu nedenle büyük saksı tercih edilmesi doğru olacaktır. İçerisine tohumu ekilecek olan torf ve toprağın taşsız olması gerekmektedir. Saksı içerisine koyulan toprak ve torf’un iyice karıştırılması gerekmektedir. Saksının üst kısmında 2-3 cm boşluk bırakılmalıdır. Daha sonra tohumlar için toprağın üzerinde küçük küçük delikler açılmalı ve en fazla 4 cm olmalıdır. Ardından açılan deliklere tohumlar yerleştirilmeli ve üzeri kapatılmalıdır.

Bodrum Papatyası Fidesi Neden Kurur?

Bodrum Papatyasının Fidesi neden kurur sorusu oldukça sık sorulmaktadır. Konu ile alakalı en çok merak edilen bir diğer soru ise Bodrum Papatyası Neden Kurur. Yapı itibariyle yaz aylarında çiçek açan bitkilerdendir. Yanlış bakım yöntemlerinden dolayı kuruma olmaktadır. Toprak seçimi, saksı seçimi, sulama vb. durumlar kuruma nedenlerinden sayılabilmektedir. Fakat kışın yavaş yavaş gelmesi ile kuruması gayet normaldir. Bitkinin köklerini doğru bir şekilde muhafaza ederseniz ilkbahar başlarında tekrar çiçek açmaya başlayacaktır.

Bodrum Papatyası Budama

Bodrum Papatyası Budama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bodrum Papatyası Budama aslında basit bir işlemdir. Tekrar çiçek açmaya teşvik etmek ve gelişme döngüsünün normal seyrini önlemek için çiçeklenmeden sonra budanmalıdır. Bitkinin doğal seyrini kendi haline bırakacak olursak muhtemelen sona erecektir. Budama işlemi ise döngüyü devam etmeye ve tekrar çiçek açmaya zorlayacaktır.

Bodrum Papatyası Çiçeği Çeşitleri

Osteospermum Passion Mix (Tutku Karışımı): Kompakt bir bitki olan bu tür 30 santimetreye kadar uzaya bilmekte ve oldukça farklı renk seçenekleri ile görülebilmektedir. Tohumdan kolaylıkla büyüyen bu tür sıcak hava şartlarına dayanıklılığı ile bilinmektedir.

Osteospermum “4D”: Kabarık ve saçaklı olması ile göze çarpan bu çiçek sıcak havalarda gün boyu açık kalabilmektedir. Boyları neredeyse 35 santimetreye kadar ulaşabilmektedir.

Bodrum Papatyası Çiçeği

Osteospermum “Flower Power Spider White” (Beyaz Örümcek): Oldukça tuhaf, karışık biçimli, beyaz ve eflatun rengi taçyaprakları vardır. Orta kısımları altın rengindedir. Ortalama 38 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

Osteospermum “Lemon Symphony” (Limon Senfonisi): Renk bakımından oldukça değişik olan bu bitki, tereyağı sarısını andırmaktadır. Boyutları neredeyse 36 santimetreye kadar uzamaktadır.

Osteospermum “Sideshow Copper Apricot” (Kayısı Bakırı): Açık kaysı rengi ile oldukça göz almaktadır. Orta kısımları ise mor renklidir. Ortalama 28 ile 30 santimetre arasında uzayabilmektedirler.

5/5 - (1 vote)
Photo of author

Bilgilarus

2021 tarihinden bu yana doğru bilgiler ile siz değerli ziyaretçilerimize faydalı olmak adına çalışmaktayım. Mevla imkan verdiğince çalışmaya devam edeceğiz. Selam ve Dua ile.
Yorum yapın