Kaza Ve Kader Nedir, Kader ve Kazaya İnanmak İman Esası mıdır?

İslam da Kaza Ve Kader Nedir sorusu milyarlarca Müslümanın merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Kaza Ve Kader Nedir Kısaca; Kaza Ve Kadere İman şartlarının altıncısı olup, her şeyin, iyiliğin ve kötülüğün Allah’ın yaratmasıyla olduğuna inanmaktır.

Kader Ve Kazaya İman, Yüce Dinimizin gereği olup bu ikisine inanmayan din dairesinden çıkar bundan Allaha sığınırız. Kaza Ve Kader Nedir, Kader ve Kazaya İnanmak İman Esası mıdır? ile alakalı tüm bilgiler makalemizde..

Kadere İman Ne Demektir?

Kadere İman; Allah-u Teala’nın kainatta olacak olan şeylerin zamanını, yerini, özelliklerini ve nasıl olacaklarını bilmesi ve insanlar üzerinde takdir etmesine (yazmasına) Kader denir.

İslamiyet’te Kaza Nedir?

Kaza Nedir Kısaca; Allah-u Teala’nın ezelde bilmiş olduğu şeyleri kullar üzerine takdir etmiş olduğu amellerin vakti gelince gerçekleşmesine Kaza denir.

Kaza Ve Kader Nedir

Kader Ve Kazaya Örnekler

Kader Ve Kazaya Örnekler: Allah-u Teala’nın ezelde bir çocuğun dünyaya geleceğini bilmesi doğacak olan çocuğun şu gün doğacak olarak yazılması o çocuk için bir Kaderdir. Vakti geldiğinde çocuğun o günde doğması dünyaya gelmesi Kazadır.

Kaza Ve Kader İle İlgili Ayetler

Kuran-ı Kerimde Kaza Ve Kader İle İlgili Ayetlere örnek olacak birkaç ayeti kerime zikredelim.

Allah-u Teala’nın bizim için yazmış olduğu şeylerden başkası bize asla isabet etmez. Tevbe Sûresi 51. Ayet

Allah’ın (olmasını dilediğini) iş daima takdir edilerek yerini bulması kesinleşmiş bir kader olmuştur. Ahzâb Sûresi 38. Ayet

Biz herşeyi şüphesiz ki (Daha meydana gelmeden önce Levh-i Mahfuzda yazılmış) bir kaderle yarattık. Kamer Sûresi 49. Ayet

Kader ve Kazaya İnanmak İman Esası mıdır?

Çocuğun (Anne karnında 120 günü dolduğunda) Allah-u Teala ona bir Melek gönderir ve o Melek (Doğacak çocuk hakkında) dört kelimeyi yazmak ile Emrolunur. Böylece o Meleğe (Ana rahmi ile görevli olan Meleğe): (Doğacak bu çocuğun) Amelini (Hayatı boyunca yapacaklarını), Rızkını (Yaşadığı sürece yiyeceklerini ve içeceklerini), Ecelini (Ne kadar yaşayacağını) ve (Kafir ölerek mahşere) Şaki mi (gelecektir), yoksa (İmanlı ölerek Ahirete) Sait mi (Haşredilecektir diye yaz) denilir. Sonrada ona (çocuğa) ruh üflenir de artık o canlanır.

Herşeyi yaratan ve takdir eden Allah-u Teala’dır. Ancak herhangi bir işi yapıp yapmamakla Allah insana seçme Hürriyeti vermiştir. Kader hususunda bilmemiz gereken iki önemli madde vardır. Bunlar; Kesb ve Halk.

Kaza Ve Kader İle İlgili Ayetler

Kesb Ne Demektir?

Kesb, İnsanın kendi iradesiyle bir şeyi yapmak istemesi ve dilemesidir.

Halk Ne Demektir?

Halk, Allah-u Teala’nın kulun dilediği, istediği tercih ettiği şeyi yaratmasıdır.

İki türlü irade vardır. İrade-i Cüziyye, İradeyi Külliye

Kader Nedir

İrade-i Cüziyye Nedir?

İrade-i Cüziyye, Kelime manası isteme, talep etme, meyletme manalarına gelir. Asıl manası kulun kendi iradesidir. Yani kulun iradesi İrade-i Cüziyye’nin dışına çıkamaz. Çünkü kul yaratmaz, ancak yapmak ister. Yukarıda anlattığımız gibi Kulun İradesi Kesbidir yani (Dilemesidir, istemesidir)

İrade-i Külliye Nedir?

İrade-i Külliye, Tamamen Mevla’nın yaratmasıdır. Kulun istediği, dilediği şeyler Mevla’nın Halk Sıfatı olmadıktan sonra kulun kesbi dilemesi, istemesinin bir tesiri yoktur. Bunu örnekle açıklayalım.

Bu makaleyi tamamen kendi hür irademle yazmayı istemem, dilemem, talep etmem, meyletmem Kesbidir yani İrade-i Cüziyyedir.

Şayet Mevla Teala Halk Sıfatıyla yaratırsa, bu da İrade-i Külliye olmuş olur. İrade-i Külliye olmadan İrade-i Cüziyye’nin bir tesiri yoktur. Yani Halk olmadan Kesbin bir tesiri yoktur.

YouTube video

Bu yazımızda; Kader Nedir, Kaza Nedir, Kadere İman Ne Demektir, Kader Ve Kazaya Örnekler, Kaza Ve Kader İle İlgili Ayetler, Kader Ve Kazaya İman Esasları, Kesb Ne Demektir, Halk Ne Demektir, İrade-i Cüziyye Nedir, İrade-i Külliye Nedir sorularına Ehl-i Sünnet İtikadı doğrultusunda cevap verdik.

5/5 - (2 votes)
Photo of author

Bilgilarus

2021 tarihinden bu yana doğru bilgiler ile siz değerli ziyaretçilerimize faydalı olmak adına çalışmaktayım. Mevla imkan verdiğince çalışmaya devam edeceğiz. Selam ve Dua ile.
Yorum yapın