TYT AYT Nasıl Çalışılır *2024*

TYT AYT Nasıl Çalışılır, sorusuna yanıt verdiğimiz içeriğimizde Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır sorusuna da yanıt vermeye çalışacağız. TYT Tavsiyeleri yazımızda olduğu gibi AYT Tavsiyelerine yeni şeyler ekleyerek öğrenci arkadaşlara daha fazla yardımcı olabilmeyi hedefliyorum.

Değerli arkadaşlar öncelikle kesinlikle unutulmaması gereken şeylerin başında TYT halledilmeden AYT alanında asla maksimum verim alınamaz. Bu çok basit ve altın değerinde kural “AYT çalışıyorum ama neden belli bir yerin üstüne asla çıkamıyorum?” diyen arkadaşların aslında sorusunun en net cevabıdır. Bu yüzden temeli güzel atılmamış bir binadan nasıl kalite ve verim alınamaz ise burda da mantık aynı. Gelin hep beraber TYT AYT Nasıl Çalışılır, Nelere dikkat edilir, TYT Net Arttırma Taktikleri ve AYT Net Arttırma Taktikleri nelerdir onlara bakalım.

AYT NASIL ÇALIŞILIR?

AYT NASIL ÇALIŞILIR?

AYT Nasıl Fullenir sorusu birçok adayın merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. AYT sınavına girecek arkadaşlar için; Geometrisi kötü olan arkadaşlar için önerdiğim Karekök Geometri 0 Kitabı ve sonrasında tamamen kişinin hedef ve çalışmasıyla doğru orantılı ek kaynaklar çözmesi gerektiği. Bunu aksatmadan yapan birinin Geometride sıkıntı çekme ihtimali ortadan kalkıyor.

TYT kısmında dile getirdiğim soru kesip biriktirme AYT’nin olmazsa olmazı. Bu tekniği okuyup uygulayıp hala “O derste (herhangi bir ders) ilerleyemiyorum, Netlerim asla yükselmiyor, Yükselse bile yeterli olmuyor” diyen arkadaşlara tek ve en net çözümdür. Bunun değerini bugüne kadar kimse böyle vurgulamamıştır.

AYT Matematik’in son 20 sorusunun nasıl halledilmesi gerektiğini yukarda anlattım. İlk 20 soruluk kısmını kitaplarla soru çözümü yapan bir arkadaşa tek verilebilecek tavsiye düzenli bir AYT Matematik Deneme Programı. Yayın seçimi güzel yapıldıktan sonra aksatmadan planlı yapılan bu program sizi ilk 20 soruyu sınavda “Dikkatiniz dağılmasın” su gibi çözüp geçmeniz için yeterlidir.

Fen Bilimleri konusunda benim deneyimlediğim ve üstüne çözüm görmediğim şey bu AYT Fen, Kimya, Biyoloji, Fizik ayrı ayrı denemeleriyle sürekli soru çözmek. Birleşik şekilde okul ve dershane denemelerinde çözüm yapabilirsiniz. Ama bireysel olarak ayrı ayrı o derslere çalışmanın doğru olduğunu düşünüyorum ve ben de o şekilde bir uygulama yaparak (Fizik-13/14, Kimya-13/13, Biyoloji-11/13) sınavda kayda değer bir başarı elde etmiştim. Derslere toplu olarak değil de bireysel ve kademeli bakmanın faydası çok büyük.

Bir önceki maddede dile getirdiğim kademeli bakmak konusunda benim TYT AYT Nasıl Çalışılır konusuna bakış açımı şöyle özetliyeyim;

AYT Matematik Nasıl Çalışılır?

AYT Matematik konusunda eleyici olan (Limit-Türev-İntegral-Trigonometri) konuların en geç Nisan ayına kadar halledilmiş ve soru çözümleriyle çeşit çeşit soruların görülmüş olması lazım. Sınav esnasında bu soruları çözebilen bir kişi soruda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini, sorunun görünüşünden yahut 1-2 cümle okuduktan sonra anlayabildiği için zorlanmadan bu farkı atabiliyor. Bu konularda diğer konulardan ziyade göz aşinalığı olmazsa olmaz. O yüzden bol bol soru çözmekte yarar var.

İlk 20 soru (Kolay ve dikkat dağılmadığında kolayca çözülebilecek kısım) ->Sonraki 20 soru (Limit-Türev-İntegral)+(Trigonometri)+(Geometri)

AYT Fen Bilimleri Nasıl Çalışılır?

Burada aslında çok yüzeysel şekilde kafamda kurgulamış olduğum planı anlattım. Bu planın detayları da var aslında. Fen Bilimlerindeki derslerin de kendi içinde örnek Kimyanın organik kısmını ayrı olarak düşünmem gibi detayları vardı. Bunun faydası şu. Sınavın sizin kontrolünde olmasını istiyorsanız sınavın hangi aşamasındasınız o bölüme ne kadar hakimsiniz gibi şeylerin bilincinde olmalısınız. Diğer türlü önüme gelen soruyu çözmeye çalışırım mantığı sürekli olarak odağınızı “Sınav zamanı, kalan soru sayısı” bu kısımlara kaydıracak. Haliyle çözebileceğiniz sorularda elinizden kayıp gidecek.

Bu tavsiyeler umarım ki uyan arkadaşların çok fazla işine yarayacaktır. Hedeflerine çok daha kolay ulaşmasına fayda sağlayacaktır. Başka konularda merak ettikleriniz ve fikir talebiniz olur ise yorumlarda belirtebilirsiniz. Herkese şimdiden iyi çalışmalar ve bol bol başarılar.

TYT NASIL ÇALIŞILIR?

TYT NASIL ÇALIŞILIR?

TYT Tavsiyeleri yazımdan sonra öğrenci arkadaşların verim aldıklarını görmem ve duymamdan sonra talep üzerine ikinci TYT Nasıl Çalışır tavsiye yazımı sizlerle paylaşmak istedim. Öncelikle ilk yazımızda bulunan net 3 tavsiye;

  • Günlük 20 Soru DGS Türkçe çıkmış sorular (En geç Öğle saatine kadar.)
  • Günlük 20 Soru Problem.
  • En fazla 2-3 günlük ders çalışma programı yazarak, Çalışma zamanını düzenlemek.

Bu 3 tavsiyeyi aksatmadan yapan bir arkadaşımızın en geç 2 hafta içinde TYT Türkçe Paragraf netlerindeki artış ve genel manadaki çalışma verimi, haliyle sonucunda alacağımız net yükselişleriyle başarı kaçınılmaz. Bu 3 madde belki çok tekdüze lafta söylenmiş gibi gelebilir. Kendi çevremdeki İki tane koçluk yaptığım öğrencinin net değişimi (26 netten 2 haftada 32’li netler) ve (23 netten 28-29’lu netler) iki buçuk haftada geçerli paragraf konusu içindir. Bu 3 maddeyi 3-4 senede çok farklı yollar ve hatalardan ders çıkartarak buraya yazıyorum.

Şimdi özenerek hazırladığım ve her kelimesinde siz değerli öğrenci arkadaşlar için altın tavsiyeler yatan diğer kısma gelelim. Gençler lütfen denemeyi bir net artırıcı olarak görmeyiniz! Deneme net arttırmaz. Deneme bildiğin kadarını döne döne çözdüğün bir alandır. Bu konudaki net yanılgıyı sizlerin de artık bilmesi gerekiyor. Şimdi tüm derslere dayalı TYT Net Arttırma Taktiklerini sizlerle paylaşıyorum;

  • Asla çözdüğünüz denemelerdeki hataları iyice anlamadan geçmeyin. Deneme çözmenin yarar sağlayacağı tek alandan mahrum kalırsınız.
  • Yapamadığınız, takıldığınız ve sürekli gözünüzden kaçan soruları iyice silerek renkli (Tavsiyem Kırmızı) Tükenmez Kalem ile güzelce çözün. Soru analizleri yapabilirsiniz.
  • Sürekli aynı konulara odaklanmayın.
  • Her hafta sonu istisnasız biriken soruları baştan sona tekrar edin. 50 Soru birikmiş dahi başta 1-1.5 Saatinizi, zamanla ise 20-30 dakikanızı alır.
  • Derslere Asla verimsiz çalışmayın ve Planlı olun.
TYT AYT

Lütfen aklınızdan “Soru kesmek nedir? Zaman kaybından başka bir şey değil ve ya Soru ezberlemekten başka bir şey değil” gibi düşünceleri geçirmeyin. Öğrencilerimizin hatası yapabildiklerini tekrar ederken, yapamadıklarının sürekli üzerinden geçmemeleridir. Bir insan derece ya da ona yakın yüksek sıralamalar istiyorsa herkesten farklı olarak kendi sınırlarını ve hatalarını aşmalıdır. Sınırını aşmayan ve hatalarını düzeltmeyen hatta üstüne gitmeyen arkadaşımız sıralamasını hayal ettiği yerin daima altında bulur. Sebebi yapabildiğinden daha çok yapamadığının üstüne gitmemesidir.

Bu vermiş olduğum ek 2 tavsiye dışında söylemek istediğim bir şey daha var. Lütfen 20 soru paragraf ve problem tekniğimizin dışına çıkmayalım. Zaman kaybetmeyin değerli arkadaşlar. 10 küsür teknik denedim çok farklı şekillerde üstüne gittim bu konunun. Sabah kalkıp da 20 şer soru (daha fazlası yok) paragraf ve problem çözen bir insanın şahsi Türkçe deneme yapmasına dahi gerek yok. Okul ve Dershane denemelerinde net patlamalarını, kolay soru çözmelerini ve anlamadaki artışlarını görmeleri hiç uzun sürmeyecek.

Tekrar söylüyorum, siz azim ettikçe ve düzen kurdukça kazanacaksınız. Size her tavsiye verene değil, işin içinde olana, bilhassa deneyimleriyle bu işin içinde olan insanlara kulak verin. Ama asla unutmayın ki değerli arkadaşlar, bir insanı en iyi bilen kişi yine o insandır.

2-3 günlük programlar kısmına bu yüzden herhangi bir müdahalede bulunmadım. Onun dışındaki her şey nettir. Ama Ders Çalışma Programı hazırlamak ve bunu da kısa süreli periyotlarda yapmak öğrencinin kendi bileceği iştir. Herkese iyi çalışmalar ve bol bol başarılar dileğiyle.

TYT AYT Nasıl Çalışılır konusu hakkında soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Photo of author

Bilgilarus

2021 tarihinden bu yana doğru bilgiler ile siz değerli ziyaretçilerimize faydalı olmak adına çalışmaktayım. Mevla imkan verdiğince çalışmaya devam edeceğiz. Selam ve Dua ile.
Yorum yapın